Fokbeleid

Barbet Joyeux is lid van de Barbetclub en houdt zich aan het fokbeleid van de Barbetclub en aan het kynologisch regelement van de Raad van Beheer. Als fokker onderschrijf ik ook het Plan Fairfok van de Raad van Beheer.

Om verantwoord te fokken is het belangrijk dat:

  • Zowel de teef als de reu voldoen aan de rasstandaard zoals deze beschreven wordt door de rasvereniging (Rasstandaard • Barbetclub)
  • Beide ouderdieren moeten minimaal 2 keer hebben deelgenomen aan een door de Raad van Beheer en/of FCI gereglementeerde expositie of 2 keer aan een door de Barbetclub georganiseerde exterieurkeuring (bijv. KCM) waarbij minimaal de kwalificatie ‘Zeer Goed’ c.q. ‘rastypisch’ is behaald
  • In het kader van de preventie van erfelijke afwijkingen moeten de ouderdieren vóór de dekking onderzocht worden op: Heupdysplasie (HD) en oogafwijkingen. Het ECVO-oogonderzoek mag niet ouder zijn dan 12 maanden.
  • De fokker is verplicht om op potentiële fokhonden een DNA test van Embark of MyDogDNA (Wisdom), inclusief PRA-prcd te gebruiken om te bepalen of er genetische afwijkingen zijn.
  • Clubfokkers verplichten zich een zo laag mogelijke inteeltcoëfficiënt voor hun combinaties na te streven. Advies van de RvB is om
    maximaal 5% bij 5 generaties aan te houden. Voor een testparing maak ik onder andere gebruik van: De Barbet Database (pawpeds.com) .
  • De honden zijn geen klinisch lijder van Von Willibrand’s Disease en prcdPRA. In het geval van dragerschap mag slechts 1 van beide honden drager zijn van een van deze ziekten.

Het volledige fokreglement van de Barbet is te vinden op: Microsoft Word – VerenigingsFokReglement Barbetclub 18 april 2021 versie 3.0.docx

Naast gezondheid en rasstandaard is het ook belangrijk om te kijken naar het karakter van teef en reu: Karakter • Barbetclub

De puppies

De puppies groeien bij mij op in de huiskamer en krijgen daardoor van alles mee wat er zoal in huis gebeurt: licht, geluiden, bezoek, de andere honden. De verzorging van de puppies gebeurt met veel passie en liefde. De eerste weken zijn een belangrijke periode voor moeder en puppies. De melkproductie komt op gang en de puppies worden om de 2 a 3 uur gevoed door hun moeder. De pup doet weinig meer dan slapen en eten. Pas na 2 a 3 weken gaan de puppies reageren op hun omgeving.

Na 4 weken bent u van harte welkom om op bezoek te komen. De puppies zijn dan druk bezig met alles wat in het nestje en om hun heen gebeurt. Alles wat de pup nu leert, ervaart en meemaakt, zal de pup in zijn latere leven als normaal gaan beschouwen. Met 6 a 7 weken is de pup zover ontwikkeld dat het mogelijk is om een goede match te maken met de aanstaande puppykoper.

Mocht u zich ingeschreven hebben voor een nest, dan zullen wij u op de hoogte brengen wanneer de puppies geboren zijn en of u in aanmerking komt. U wordt ook gevraagd of u in de WhatsApp groep komt van het desbetreffende nestje, zodat ik u zoveel mogelijk van de laatste ontwikkelingen op de hoogte kan houden. Voor het eerste bezoek stuur ik u een koopoptiecontract en een concept koopcontract toe, waarin afspraken staan die belangrijk zijn voor als u een pup bij mij koopt. 

Wanneer de puppies 8 weken oud zijn, mogen zij naar hun nieuwe eigenaar. Voor puppies die naar het buitenland gaan gelden andere regels, afhankelijk van het land waar ze naar toe gaan. Als u de pup komt halen, nemen we samen het koopcontract en andere relevante informatie door. De puppies zijn dan door de dierenarts onderzocht, voor de 1e keer gevaccineerd, ontwormd volgens schema, gechipt, hebben een dierenpaspoort en een door de Raad van Beheer verplicht gesteld DNA-profiel en stamboom.  

Als het puppy eenmaal bij u thuis is dan krijgt u de belangrijke raak om de pup op een positieve manier met zoveel mogelijk zaken kennis te laten maken, veel ervaringen te laten opdoen en veel te laten beleven. Maar let op: het aanbieden van al die nieuwe indrukken mag nooit overweldigend zijn. De puppy heeft zijn slaap nog hard nodig om al die indrukken goed te verwerken.